"Think, Eat, Move, Thrive" kitabının yazarı Dr. James Rouse, insülin duyarlılığınızın en yüksek olduğu zamanların karbonhidrat tüketmek için günün en iyi zamanları olduğunu söylüyor. "Karbonhidratlar vücutta parçalanarak glikoza (kan şekeri) dönüştürülür. İnsülin duyarlılığı, vücudun glikozu ne kadar iyi yönettiğine bağlı olarak değişir. Glikozu yönetmek için daha az insüline ihtiyaç duyduğunuzda, insülin duyarlılığınız da artar. Vücudunuz aynı miktarda glikozu işlemek için daha fazla insülin üretmeye ihtiyaç duyması ise insülin direncidir. Bu durumda, karbonhidratları vücudumuzun bu işleme hazır olduğu zamanlarda almak çok daha iyi olacaktır. Bu zamanlar da genellikle sabahları ve egzersiz sonralarıdır.”
Elbette doğru zamanda tüketseniz de karbonhidratları belirli bir ölçüde tüketmek gerektiğini de unutmamak gerekir. Dr. Rouse; "Zamanlama ve tükettiğiniz karbonhidratların kalitesi oldukça önemli ama ne çeşit karbonhidrat tükettiğiniz zamanlamadan çok daha önemli olabilir." diyor. "Mesela, egzersizden sonra büyük bir parça tatlı yemeniz, günün herhangi bir zamanında brokoli ve lahana yemenizden daha iyi olduğu anlamına gelmez. Karbonhidratların oldukça fazla çeşidi olduğunu ve zihinsel/fiziksel performansınız üstünde çok fazla etkileri olduğunu da unutmamak gerekir."
Dr. Rouse, sağlıklı ve düşük kalorili karbonhidratlar olarak koyu yeşil yapraklı sebzeleri, tatlı patatesi, baklagilleri ve küçük porsiyonlarda olmak koşuluyla kahverengi pirinci, amaranth tohumunu, kinoayı, organik tam buğdaylı besinleri tüketmenizi öneriyor
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder